Tijdens je studie
Tijdens je studie heb je meer vrijheid dan je vakkeuze, je kunt namelijk buiten je studie een hoop activiteiten en manieren van hulp vinden.
Om jou te helpen met het vinden van een master hebben alle studieverenigingen van psychologie in Nederland samen met SPS-NIP een master guide gemaakt met informatie over alle psychologiemasters in Nederland. Zo heb je een duidelijk overzicht van alle masters & kan je de universiteiten met elkaar vergelijken.
Het doel van een stage is voornamelijk om jou kennis te laten maken met het werken binnen een organisatie. Waar ga je stage lopen? Blijf je in Nederland of kies je voor een stage in het buitenland? Alcmaeon probeert zo goed mogelijk op de hoogte te zijn van het stage-aanbod voor Psychologie studenten. Bij het vinden van een stageplek moet je doorgaans een CV opstellen, een motivatiebrief schrijven en met wat geluk mag je op sollicitatiegesprek. Dit zijn allemaal onderdelen van het voorbereiden op de arbeidsmarkt waar Alcmaeon graag mee helpt. Daarom organiseren wij trainingen voor onze leden op dit gebied. Houdt hiervoor de websitepagina Trainingen in de gaten. Verdere informatie over het opstellen van je CV, van een motivatiebrief of het voorbereiden van een sollicitatiegesprek vind je op deze pagina.
Alcmaeon ontvangt vaak aanbiedingen voor stageplaatsen. Deze aanbiedingen verschijnen op deze pagina. Je vindt hier stage-aanbiedingen voor alle Psychologie studenten. Houd deze pagina dus goed in de gaten als je op zoek bent naar een leuke stageplek!
Daarnaast biedt Stageplaza.nl een goed overzicht van hoe je het beste een stageplek kunt zoeken en hoe je dit moet aanpakken. Begin op tijd met zoeken en solliciteer ook op meerdere vacatures tegelijk. Je kunt bedrijven waar je graag stage zou willen lopen direct benaderen of je kunt stages vinden op website zoals Stageplaza.nl. Daarnaast is het handig om de Social Media-pagina’s van bedrijven die je aanspreken in de gaten te houden, hier posten ze soms stageplekken.
Ben jij (deel van) een bedrijf met een interessante stage om bij te dragen aan onze carrièrebank? Stuur dan een mailtje naar
Tips om een stage te vinden
Hier een aantal tips om je te helpen voorbereiden op het vinden van een stage:
- CV: Je CV is je persoonlijke visitekaartje. Zorg er dus voor dat je CV er verzorgd en professioneel uit ziet.
- Heb je weinig tot geen relevante werkervaring? Vermeld op je CV welke schoolprojecten of schoolopdrachten je hebt gedaan en welke functie je had binnen de projectgroep.
- Controleer op taalfouten, incompleetheid en opmaak. Dit zijn volgens stagebedrijven de meest voorkomende fouten in CV's.
- Meer weten? Bekijk hier de CV indeling en CV voorbeelden.
- Motivatiebrief: Een motivatiebrief moet de werkgever overtuigen en nieuwsgierig maken. Het doel van een motivatiebrief is om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.
- Schrijf een originele brief waarin jouw eigenschappen overeenkomen met die van de vacature.
- Waarom ben jij zo onderscheidend in vergelijking met andere sollicitanten?
- Wil je meer weten omtrent een motivatiebrief? Bekijk hier motivatiebrief voorbeelden.
- Sollicitatiegesprek: Een sollicitatiegesprek heeft als doel elkaar beter te leren kennen. Belangrijke punten omtrent een sollicitatiegesprek zijn:
- Verdiep je van te voren in de onderneming om vragen te kunnen beantwoorden.
- Neem een lichaamshouding aan die belangstelling uitstraalt.
- Bedenk van te voren een aantal vragen die je wilt stellen tijdens het gesprek om je interesse te laten blijken in de onderneming.
- De eerste indruk van jouw karakter is voor bedrijven het belangrijkste. Bereid het gesprek goed voor en toon je enthousiasme!
- Bekijk hier meer sollicitatiegesprek tips en veel voorkomende vragen.
- Stage in het buitenland
Stage lopen in het buitenland is een unieke ervaring die na je afstuderen niet zo snel meer op je pad zal komen. Bovendien zegt het iets over jou als persoon en zal het goed op je CV staan. Wil jij stage lopen in het buitenland, maar weet je nog niet waar? Neem dan eens een kijkje op de website van Globalplacement, misschien helpt het je verder!
Stagegids
Gebruik onze stagegids om precies te ontdekken hoe jij een stage kan vinden per master! Zo staat hier handige informatie in voor zowel de klinische, als de SHOP en kind & jeugd master! Bekijk hem hier!
Tentamentrainingen
Hulp nodig bij het leren voor je tentamen? Boek je training bij TentamenTrainingen.nl!
Schiet je al in de stress wanneer je nadenkt over de aankomende tentamens en kun je wel wat hulp gebruiken? Geen zorgen! De docenten van TentamenTrainingen.nl zorgen ervoor dat je optimaal voorbereid bent. Samen met onze docenten bespreek je de lastigste onderwerpen en oefen je met tentamenvragen.
Maar dat is niet alles! Als lid van Alcmaeon ontvang je altijd 20% korting op je trainingen. Haal je na de training het tentamen niet? Krijg je geld terug via de unieke 'Niet gehaald, geld terug'-garantie.
Samenvattingen
JoHo's zijn samenvattingen, tentamenvragen, schema's, artikelen en aantekeningen voor Psychologie studenten aan de Universiteit Utrecht
Sluit je aan bij JoHo Worldsupporter en haal geprinte samenvattingen af en maak 24/7 online gebruik van alle JoHo Worldsupporter samenvattingen en studiehulp. Aansluiten bij JoHo WorldSupporter doe je voor minder dan 1,50 per maand. Je kan je samenvattingen ophalen op de Alcmaeon kamer.
- JoHo samenvattingen en studiehulp zijn bedoeld om voor minimale kosten op een duurzame wijze je tentamenkans te vergroten en jou te laten studeren op de manier die het beste bij jou past.
- Een JoHo geeft je meer inzicht in de hoofd- en bijzaken van de verplichte studiestof, helpt je sneller en effectiever te studeren, zorgt voor betere resultaten en helpt je na je studie om je kennis bij te houden en op te frissen.
- Maak je gebruik van de verschillende JoHo's dan haal je bijna altijd je tentamen.
- JoHo's zijn online te gebruiken op je laptop of tablet of op papier af te halen op de Alcmaeon kamer.
- Alle Engelstalige samenvattingen zijn ook beschikbaar voor studenten in landen met beperkte toegang tot studieboeken en studiematerialen.
Meld je aan en bekijk het volledige assortiment aan samenvattingen via deze link of kom langs op de Alcmaeon kamer.
Begeleiding en advies
Ondanks dat psychologie een hele zelfstandige opleiding is, sta je er natuurlijk niet alleen voor. Zo zijn er onder andere je tutor, studentmentor en studieadviseur die altijd voor je klaar staan om je te helpen bij je vragen over je studie of voor persoonlijk advies.
Je kan meer hierover lezen via de onderstaande link:
https://students.uu.nl/fsw/psychologie/praktische-zaken/begeleiding-en-advies
Voorbereiding op de arbeidsmarkt
Alcmaeon biedt verschillende activiteiten die gericht zijn op de voorbereiding op de arbeidsmarkt. Zoek je meer verdieping naast deze activiteiten? Kijk dan eens op de pagina van Career Services (zie onderstaande link) voor meer informatie!
https://students.uu.nl/fsw/psychologie/career-services
Studietips
Heb je moeite met plannen, begrijpend (academisch) lezen of bijvoorbeeld het volgen van hoorcolleges? Kijk dan even op de site van de Universiteit Utrecht voor studeertips!
https://students.uu.nl/praktische-zaken/begeleiding-en-advies/studeertips
Zijn deze tips niet voldoende en krijg je liever (persoonlijke) begeleiding bij het ontwikkelen van je academische vaardigheden? Kijk dan op de site van SkillsLab voor het volgen vaan een training of cursus:
Hulp nodig bij het leren voor je tentamen? Boek je training bij TentamenTrainingen.nl!
Schiet je al in de stress wanneer je nadenkt over de aankomende tentamens en kun je wel wat hulp gebruiken? Geen zorgen! De docenten van TentamenTrainingen.nl zorgen ervoor dat je optimaal voorbereid bent. Samen met onze docenten bespreek je de lastigste onderwerpen en oefen je met tentamenvragen.
Maar dat is niet alles! Als lid van Alcmaeon ontvang je altijd 20% korting op je trainingen. Haal je na de training het tentamen niet? Krijg je geld terug via de unieke 'Niet gehaald, geld terug'-garantie.
U.P.V. Alcmaeon organiseert dit jaar een groots carriérediner. Dit organiseert Alcmaeon om studenten de kans te geven in aanraking te komen met het werkveld en om bedrijven de kans te geven om in aanraking te komen met studenten die uw toekomstige aanwinsten zijn. Tijdens dit carrièrediner is er de gelegenheid om te netwerken, vacatures onder de aandacht van onze studenten te brengen, uw merkbekendheid te laten groeien én om studenten te informeren.
Indien u als bedrijf geïnteresseerd bent om deel te nemen, kunnen wij u verder op de hoogte brengen van het carrièrediner en verdere details met u delen als u een mailtje stuurt naar
Indien je als student geïnteresseerd bent, hou dan de Facebook van Alcmaeon in de gaten voor meer informatie!
Het vakdispuut der Neurowetenschappen
Brainwave organiseert activiteiten die naast de theorie van het reguliere curricula ook de praktijk laten zien! We bieden excursies, lezingen, symposia en stages om een kijkje te nemen in het leven van de neurowetenschap. Daarnaast faciliteren wij meer verbinding en samenwerking tussen verschillende neurostudies. Brainwave organiseert ook activiteiten waar externe geïnteresseerden van harte welkom zijn. Sinds 2018 is Brainwave officieel een vakdispuut van U.P.V. Alcmaeon.
Wanneer je lid bent van Alcmaeon kan je gratis lid worden van Brainwave.
Klik hier om lid te worden
De Inspraak is het medezeggenschapsorgaan van de Faculteit Sociale Wetenschappen. Dit medezeggenschapsorgaan zet zich in om de kwaliteit van het onderwijs en bijbehorende faciliteiten van de FSW te waarborgen en waar nodig te verbeteren. Op verschillende (bestuurlijke) niveaus zijn studenten betrokken bij beslissingen over onderwijs en onderzoek. Deze studenten hebben inspraak op het beleid dat gevoerd wordt binnen de opleiding. Ze denken mee, hebben een kritische blik en nemen eigen initiatieven. Maar het allerbelangrijkste is dat zij opkomen voor jouw belangen. Wanneer je vragen, klachten of tips hebt met betrekking tot het onderwijs, schroom dan niet om contact op te nemen met de Opleidings Commissie-Kamer van jouw opleiding!
Wil jij zelf een rol spelen in het verbeteren van de kwaliteit van de opleidingen aan de FSW? Dan is een functie binnen de inspraak iets voor jou! De Inspraak zoekt ieder jaar weer kritische studenten die meedenken over het onderwijs en de visie van de faculteit.
Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar de website van de Inspraak.